Gdy brakuje sił.......

Temat: piekarnik gazowy a elektryczny
Przez całe lata piekłam w piekarniku gazowym, bo taki tylko miałam i piekłam wszystkie ciasta: biszkopty, drożdżowe, proszkowe, ptysiowe, francuskie, serniki, pierniki itd. oraz różne mięsa i zapiekanki. I to był dość prymitywny piekarnik, bez termostatu, z niedokładnym termometrem, trzeba było go wyczuć i z tyłu trochę przypiekał, więc w połowie pieczenia trzeba było przekręcać blachę. Teraz mam elektryczny i ... też sobie dobrze radzę. Elektryczne mają te "bajery", które czasem pewne rzeczy ułatwiają np. osobne grzanie góry i dołu, termoobieg (dobry do mokrych ciast, bo biszkoptowe np. wysusza), dokładny termometr, timer. A czy piecze sie w nich szybciej czy tak samo to trudno powiedzieć, bo czasem ten sam model kuchenki u dwóch osób działa inaczej. Po prostu należy je wyczuć i bazować na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25128409,25128409,piekarnik_gazowy_a_elektryczny.html



Temat: pieczenie w piekarniku elektrycznym
rownież mam piekarnik elektryczny i nie potrafię piec ciast. mogę zrobić pyszne ciasta ale absolutnie nie potrafię wyczuć czasu i temperatury pieczenia. Słyszałam również(ale nie wiem jak to dokładnie było) że ciasto drożdzowe wkłada sie do zimnego piekarnika, ciasto biszkoptowe do gorącego itd. dołaczam się do prośby może ktoś udzieli nam rad jak zrobić żeby ciasto było nie tylko dobre ale i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28203723,28203723,pieczenie_w_piekarniku_elektrycznym.html


Temat: pilnie poszukuje
Generalnie proporcje tego biszkopta są dobre, ale ja do rolady daję mniej cukru.Ciasto biszkoptowe robię zawsz tak:piana zbiałek /samych bez soli/ bardzo sztywna /robię mikserem/, potem cukier /w dwóch porcjach/, jeszcze trochę ubić,potem osolone żółtka /lekko zmiksować/,potem łyżką wmieszać mąkę /przesianą/.Masę wylewam na dużą blachę /tę, którą wsuwa się do piekarnika/ przykrytą papierem do pieczenia /najlepszy brązowy niebielony/.Można dla pewności papier posmarować masłem i posypać mąką.Piekę w nagrzanym piekarniku /200C/ ok.8-10 min./ciasto nie może się zrumienić.Piekarnik jest starego typu elektryczny bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto natychmiast zwijam razem z papierem. Po wystygnięciu nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4324447,4324447,pilnie_poszukuje.html


Temat: czemu biszkopt mi nie wyszedl?
Odpowiadasz na : brzydulca napisała: > byl w piecu elektrycznym - przepis mowil 180c a dalam w razie czego na 150 > wierzchnia polowa jest swietna, a dolna taki galaretowaty zakalec :-( ************************ Po prostu ugotowalas biszkopt a nie upieklas. Do pieczenia ciast piaskowych, biszkoptowych, kruchych, polkruchych drozdzowych stosuje sie temperature 180°C. Wyjatki sa np. kokosanki z czystego kokosu i bialka piecze sie w tem 150° - 160°(wysusza sie), ciasta francuskie, polfrancuskie, ptysiowe stosuje sie wyzsze temperatury jak 180°C. Biszkopt, skoro zrobilas go wedlug przepisu powinien sie udac. Moja rada: - nagrzac piekarnik do 180°C termoobiegiem - wlozyc ciasto, wylaczyc termoobieg dac na nagrzewanie dolne na 10min po 10min zalaczyc termoobieg. - w czasie pieczenia w starszych piekarnikach w ktorych nie ma odprowadzania pary powinno sie wlozyc w pewnym momencie miedzy drzwiczki widelec tak aby byla mozliwosc uchodzenia pary przez malutka szczeline w drzwiczkach. Dlaczego? Otoz, widzi sie ze ciasto pieknie wyrasta w piekarniku a jak sie go wyjmnie z piekarnika zaraz opada i zmniejsza sie obietosc ciasta jest to powodem duzej wilgotnosci powietrza (pary) w czasie pieczenia. Pare nalezy odprowadzic z piekarnika, wtedy pozostanie ciasto wyrosniete a obietosc ciasta sie nie zmieni i nie opadnie. Nieraz widzi sie w ciastach po upieczeniu (np. sernika) takie wklesniecia, przez odprowadzenie pary na zewnatrz unika sie tego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,41906986,41906986,czemu_biszkopt_mi_nie_wyszedl_.html


Temat: Piekarnik - jak obsługiwać?
Mam podobny problem jak ty. Od dwóch miesięcy uczę się piec w piekarniku elektrycznym (też Amica) i jak na razie z nie najlepszym skutkiem. Eksperymentuję z termoobiegiem, z górną i dolną grzałką i jakoś ciasta nie wychodzą tak jak kiedyś w piekarniku gazowym. Wydają mi się jakieś takie suche. Termoobieg też mi się nie sprawdził, bo ciasto rumieniło się z góry tylko na środku. Już mi ręce opadają i odchodzi ochota do pieczenia. Jakich funkcji używacie do pieczenia do np. ciast ucieranych, biszkoptu, sernika? I podajcie też w jakiej temp. pieczecie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10312754,10312754,Piekarnik_jak_obslugiwac_.html


Temat: CZY KTOŚ MA TAKI PIECYK Z RYNKU Z BLACHY?
Co do pożerania prądu się nie wypowiem, bo nie mam zypełnie pojęcia. Jeśli chodzi o sam piecyk, to postępujesz z nim jak z każdym innym piekarnikiem. Piec możesz w nim wszystko, dosłownie wszystko. Ja właśnie piekę w nim wszystko. Ciasta, mięsa, drób, grzanki i co mi tam jeszcze dusza zapragnie. Co do zaglądania to np. stanowczo odradzam podczas pieczenia biszkoptu. Opadnie tak jakby to zrobił w normalnym piekarniku. Z mojego doświadczenia mogę dodać, że piekarnik należy wyłączyć z sieci kiedy już zajrzysz przez szybkę i ciasto będzie złotawe. Ale tylko wyłączyć, ciasto zostawic jesze chwilę, żeby w piekarniku przestygło. Jednym słowem to nic innego jak każdy inny elektryczny piekarnik. Na pocieszenie zakupu mogę dodać, że w domu posiadam nową kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną i elektrycznym piekarnikiem dobrej firmy, ale w tym prościutkim urządzonku na wsi wypieki wychodzą mi o wiele lepiej. Może dlatego, że tam pilnuję i zaglądam co jakiś czas przez szybkę ponieważ urządzonko owe nie ma termometra i nie można nastawić temperatury. Wszystko piecze się w jednakowej, a efekt zależy od długości pieczenia. Gdyby były jeszcze jakieś pytania, służę uprzejmie :) PS. Chwała moim wiejskim sąsiadkom, że poradziły mi zakup tego piekarnika.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19439263,19439263,CZY_KTOS_MA_TAKI_PIECYK_Z_RYNKU_Z_BLACHY_.html


Temat: pieczenie ciast raz jeszcze
Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg włączaj do ciast z warstwą bezową na wierzchu albo do bezów własnie,sprawdza się też przy cieście ptysiowym.Idealnie nadaje się do suszenia grzybów i owocow. Grzałka dolna włączona osobno służy do podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje przypieczenie ciasta również z wierzchu.W elektrycznym grzałka dolna nie nagrzewa się do tak dużej temperatury jak palniki gazowe,w związku z czym wierzch ciasta może się nie dopiec. Temperatury pieczenia dla ciast wynoszą mniej więcej: 1.ciasto drożdżowe: -wyroby małe i średnie:160-180 stopni i czas pieczenia 20-45 minut -wyroby większe:160-180 stopni i czas pieczenia 50-60 minut 2.ciasta biszkoptowe: -biszkopt 160-180 stopni i temperaturę zwiększamy stopniowo w trakcie pieczenia,czas pieczenia 30-45 minut -rolady biszkoptowe 200-220 stopni,czas 15-20 minut 3.ciasta piernikowe: -150-160 stopni,czas 40-60 minut 4.bezy -90-100 stopni,czas 12-=180 minut-drzwi piekarnika niedomknięte 5.ciasta kruche i półkruche: -200-220 stopni,czas 20-30 minut(dla wyrobów większych czas do 45-50 minut) 6.ciasta ptysiowe: -200-240 stopni,czas 20-30 minut 7.ciasta francuskie i półfrancuskie: -250-300 stopni,czas 15-30 minut 8.serniki: -160-180 stopni,czas 60-90 minut Powyższe temperatury i czas to dane tylko informacyjne i poglądowe.Zawsze należy sprawdzać ciasto w trakcie pieczenia ponieważ piekarniki pieką różnie i często temperatura na skali termostatu nie odpowiada temperaturze rzeczywistej.No i nalezy brać pod uwagę również,a nawet przede wszystkim to co jest podane w przepisie na ciasto. Powodzenia :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26347584,26347584,pieczenie_ciast_raz_jeszcze.html


Temat: tort na urodzinki 3 letniej martynki??
podzielic na dwie czesci kazda piec ok. 12minut na srodkowej blasze piekarnika. druga czesc ciasta posypac przed upieczeniem platkami migdalowymi. (to bedzie gora tortu) truskawki umyc, obrac i pokroic, wymieszac z ... jesli np. twoje dziecko woli nutele, to moja tesciowa robi taki tort: kupuje dwa gotowe blaty biszkoptowe, potem ubija smietane, dodaje do niej jeden serek homogenizowany(dobra moja tesciowa daje mascarpone :P,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13286453,13286453,tort_na_urodzinki_3_letniej_martynki_.html


Temat: temperatury pieczenia
Już sie produkowałam kiedyś na ten temat więc skopiuję po prostu swoją wypowiedź:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26347584&a=26351275 Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg włączaj do ciast z warstwą bezową na wierzchu albo do bezów własnie,sprawdza się też przy cieście ptysiowym.Idealnie nadaje się do suszenia grzybów i owocow. Grzałka dolna włączona osobno służy do podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje przypieczenie ciasta również z wierzchu.W elektrycznym grzałka dolna nie nagrzewa się do tak dużej temperatury jak palniki gazowe,w związku z czym wierzch ciasta może się nie dopiec. Temperatury pieczenia dla ciast wynoszą mniej więcej: 1.ciasto drożdżowe: -wyroby małe i średnie:160-180 stopni i czas pieczenia 20-45 minut -wyroby większe:160-180 stopni i czas pieczenia 50-60 minut 2.ciasta biszkoptowe: -biszkopt 160-180 stopni i temperaturę zwiększamy stopniowo w trakcie pieczenia,czas pieczenia 30-45 minut -rolady biszkoptowe 200-220 stopni,czas 15-20 minut 3.ciasta piernikowe: -150-160 stopni,czas 40-60 minut 4.bezy -90-100 stopni,czas 12-=180 minut-drzwi piekarnika niedomknięte 5.ciasta kruche i półkruche: -200-220 stopni,czas 20-30 minut(dla wyrobów większych czas do 45-50 minut) 6.ciasta ptysiowe: -200-240 stopni,czas 20-30 minut 7.ciasta francuskie i półfrancuskie: -250-300 stopni,czas 15-30 minut 8.serniki: -160-180 stopni,czas 60-90 minut Powyższe temperatury i czas to dane tylko informacyjne i poglądowe.Zawsze należy sprawdzać ciasto w trakcie pieczenia ponieważ piekarniki pieką różnie i często temperatura na skali termostatu nie odpowiada temperaturze rzeczywistej.No i nalezy brać pod uwagę również,a nawet przede wszystkim to co jest podane w przepisie na ciasto. Powodzenia :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,30545287,30545287,temperatury_pieczenia.html


Temat: Rady
Pieczenie ciast-temperatura,termoobieg,grza łki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26347584&a=26351275 Ciasta piecze się różnie zaleznie od przepisu na ciasto a nie od tego co napisane jest w instrukcji obsługi piekarnika.Musisz włączać grzanie od góry i od dołu,raczej bez termoobiegu który bardzo wysusza ciasto z wierzchu.Termoobieg włączaj do ciast z warstwą bezową na wierzchu albo do bezów własnie,sprawdza się też przy cieście ptysiowym.Idealnie nadaje się do suszenia grzybów i owocow. Grzałka dolna włączona osobno służy do podpiekania spodu ciasta-są przepisy które tego wymagają.Nie można porównywać pieczenia w piekarniku gazowym z pieczeniem w piekarniku elektrycznym z właczoną tylko dolną grzałką.W gazowym następuje wymuszony przez wysoką temperaturę przepływ powietrza wokół wstawionej blaszki z ciastem,co powoduje przypieczenie ciasta również z wierzchu.W elektrycznym grzałka dolna nie nagrzewa się do tak dużej temperatury jak palniki gazowe,w związku z czym wierzch ciasta może się nie dopiec. Temperatury pieczenia dla ciast wynoszą mniej więcej: 1.ciasto drożdżowe: -wyroby małe i średnie:160-180 stopni i czas pieczenia 20-45 minut -wyroby większe:160-180 stopni i czas pieczenia 50-60 minut 2.ciasta biszkoptowe: -biszkopt 160-180 stopni i temperaturę zwiększamy stopniowo w trakcie pieczenia,czas pieczenia 30-45 minut -rolady biszkoptowe 200-220 stopni,czas 15-20 minut 3.ciasta piernikowe: -150-160 stopni,czas 40-60 minut 4.bezy -90-100 stopni,czas 12-=180 minut-drzwi piekarnika niedomknięte 5.ciasta kruche i półkruche: -200-220 stopni,czas 20-30 minut(dla wyrobów większych czas do 45-50 minut) 6.ciasta ptysiowe: -200-240 stopni,czas 20-30 minut 7.ciasta francuskie i półfrancuskie: -250-300 stopni,czas 15-30 minut 8.serniki: -160-180 stopni,czas 60-90 minut Powyższe temperatury i czas to dane tylko informacyjne i poglądowe.Zawsze należy sprawdzać ciasto w trakcie pieczenia ponieważ piekarniki pieką różnie i często temperatura na skali termostatu nie odpowiada temperaturze rzeczywistej.No i nalezy brać pod uwagę również,a nawet przede wszystkim to co jest podane w przepisie na ciasto.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813965,16813965,Rady.html


Temat: biszkopt
drobnoziarnisty]. Potem dodaj żółtka i delikatnie je wmieszaj w pianę [już bez użycia miksera - najlepiej widelcem albo drewnianą łyżką], a następnie dodaj proszek do pieczenia - wymieszaj dokładnie, a na ... białek i ciasto nie wyrośnie odpowiednio]. Ciasto wlej do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem i posmarowanej masłem. Boków tortownicy nie należy smarować, ponieważ tłuszcz wsiąka w ciasto i powoduje jego opadanie. Piec w temp. ok.175 st. C. ok.35 min. {piekarnik elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta]. Nie należy otwierać drzwi piekarnika bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie, będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy - wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min, żeby przestygło. Po całkowitym wystudzeniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć ... potem większe porcje] dodawać do masła masę jajeczną, potem Nutellę. Nie musisz dodawać żadnych aromatów, bo Nutella ma wspaniały smak czekoladowo- orzechowy. Kremem przekładać krążki biszkoptu. Dawniej piekłam biszkopt wykładając dno cieniutką warstwą kruchego ciasta, posmarowanego kwaskową marmoladą, albo powidłami. Dawało to ciekawy efekt smakowy. Ale ponieważ nie mam teraz zbyt dużo czasu, smaruję powidłami śliwkowymi lub dżemem o kwaskowym, wyrazistym smaku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24565811,24565811,biszkopt.html


Temat: Tort bez mąki pszennej?
cukier drobnoziarnisty]. Potem dodaj żółtka i delikatnie je wmieszaj w pianę [najlepiej widelcem], a następnie dodaj proszek do pieczenia - wymieszaj dokładnie, a na końcu dodaj mąkę [koniecznie przesianą przez sitko, żeby nie było grudek - chodzi o to, żeby rozmieszać mąkę dokładnie, ale jednocześnie niezbyt długo, bo zniszczy się b.delikatna struktura piany z białek i ciasto nie wyrośnie odpowiednio]. Ciasto wlej do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem i posmarowanej masłem. Boków tortownicy nie należy smarować, ponieważ tłuszcz wsiąka w ciasto i powoduje jego opadanie. Piec w temp. ok.175 st. C. ok.35 min. {piekarnik elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta]. Nie należy otwierać drzwi piekarnika bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie, będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy - wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min., żeby przestygło. Po całkowitym wystudzeniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć je od boków tortownicy i wyjąć. Przekroić na ... masła masę jajeczną, potem Nutellę. Nie musisz dodawać żadnych aromatów, bo Nutella ma wspaniały smak czekoladowo- orzechowy. Kremem przekładać krążki biszkoptu. Dolny krążek dobrze jest posmarować cieniutko powidłami śliwkowymi lub dżemem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10940234,10940234,Tort_bez_maki_pszennej_.html


Temat: Przepis na tort urodzinowy
ciasta kakaowego, bo potrafi opadać. Ponieważ tort ma być na wyjątkową uroczystość, wybrałam dla Ciebie przepis, który stosuję od wielu lat: 5 jajek 20 dkg mąki - tj.ok.1 szklanka (w przypadku jasnego ciasta spróbuj użyć tylko mąkę ziemniaczaną - jest to mąka b.delikatna i biszkopt będzie wyjątkowo lekki i puszysty) 20 dkg cukru kryształu - tj.ok.3/4 szklanki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej stopniowo cukier - i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru [warto kupić cukier drobnoziarnisty]. Potem dodaj żółtka i delikatnie je wmieszaj w pianę [najlepiej widelcem], a następnie dodaj proszek do pieczenia - wymieszaj dokładnie, a na końcu dodaj mąkę [koniecznie przesianą przez sitko, żeby nie było grudek - chodzi o to, żeby rozmieszać mąkę dokładnie, ale jednoczesnie niezbyt długo, bo zniszczy się b.delikatna struktura piany z białek i ciasto nie wyrośnie odpowiednio]. Ciasto wlej do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem i posmarowanej masłem. Boków tortownicy nie należy smarować, ponieważ tłuszcz wsiąka w ciasto i powoduje jego opadanie. Piec w temp. ok.175 st.C. ok.35 min. {piekarnik elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta]. Nie należy otwierać drzwi piekanika bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie, będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy - wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min., żeby przestygło. Po całkowitym wystudzieniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć je od boków tortownicy i wyjąć. Przekroić na dowolną ilość krążków [zależy od jego wysokości] i nasączyć: 1/2 l ... smak czekoladowo- orzechowy. Kremem przekładać krążki biszkoptu. Dolny krążek dobrze jest posmarować cieniutko powidłami śliwkowymi lub dżemem o kwaskowym wyrazistym smaku np. z czarnej porzeczki. Można też użyć - bardzo atrakcyjnej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9688641,9688641,Przepis_na_tort_urodzinowy.html




Szablon by Sliffka (© Gdy brakuje sił.......)